IMG13552441یک کار‌شناس مسائل اوراسیا با تاکید بر اینکه باید به دستور لغو فروش و ارسال سامانه دفاعی اس-۳۰۰ از روسیه به ایران توسط ولادیمیر پوتین، به دیده تردید نگریست گفت: صدور این دستور از سوی رییس جمهور روسیه قطعا یک بازی جدید برای کسب امتیاز بیشتر یا از غرب و یا از ایران است؛ بازی که نتیجه آن از هم اکنون مشخص نیست.

دکتر افشار سلیمانی، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان، در گفت‌و‌گو با فرارو، ضمن بیان این مطلب، درباره صدور حکم لغو ممنوعیت فروش و ارسال سامانه دفاعی اس ۳۰۰ به ایران توسط رییس جمهوری روسیه گفت: ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه به بهانه تفاهم هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در لوزان سوئیس، ممنوعیت خودخوانده فروش سامانه دفاعی اس-۳۰۰ را لغو کرد.

وی افزود: این دستور به این دلیل خودخوانده بوده که دیمتری مدودف، رییس جمهوری سابق روسیه، به بهانه قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل صدور ممنوعیت ارسال این سامانه خریداری شده را صادر کرده بود در حالی که این سامانه یک سامانه نه تهاجمی بلکه دفاعی است و قطعنامه‌های شورای امنیت مبنی بر ممنوعیت فروش تسلیحات نظامی تهاجمی شامل این سامانه نمی‌شد.

سلیمانی ادامه داد: با این حال آن زمان روس‌ها در پی افزایش مراودات و تعاملات با غرب و در راستای کسب امتیاز بیشتر به درخواست غربی‌ها از ارسال سامانه دفاعی خریداری شده از سوی ایران سرباز زدند.

وی با بیان اینکه در صدور دستور ممنوعیت ارسال سامانه موشکی اس -۳۰۰ به ایران، همانطور که غرب ایفای نقش کرد، در لغو این دستور هم مناسبات جدید روسیه و غرب نقش آفرین بود گفت: تنش اخیر در مناسبات روسیه و غرب به خصوص پس از بحران اوکراین که منجر به اعمال تحریم‌های گسترده علیه روسیه شده است، مهم‌ترین عامل در صدور این دستور از سوی رییس جمهوری روسیه محسوب می‌شود.

سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان افزود: روسیه پس از تنش اخیر و قرار گرفتن زیر فشار تحریم‌های غرب دیگر خود را ملزم به در نظر گرفتن ملاحظات غربی‌ها در روابطش با کشورهای دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران نمی‌داند و تلاش دارند از این طریق غرب را تحت فشار قرار دهد.

وی با این اینکه به این ترتیب همانطور که ممنوعیت فروش سامانه اس-۳۰۰ برای روس‌ها یک کارت بازی بود اکنون نیز لغو این دستور یک بازی دیگر است گفت: روس‌ها با استفاده از این کارت تلاش دارند تا غربی‌ها را تحت فشار قرار دهند تا حداقل تحریم‌ها علیه کشورشان را تعدیل کنند.

سلیمانی افزود: تاریخ روابط و مناسبات روسیه نشان می‌دهد که آن‌ها از روابط و مناسبات خود با کشورهای دیگر به عنوان کارت بازی برای کسب حداکثر منافع بدون در نظر گرفتن قواعد اخلاقی استفاده می‌کنند. به این معنا که اگر پای منافع روسیه وسط باشد آن‌ها حتی نزدیک‌ترین دوستان خود را قربانی می‌کنند.

وی تصریح کرد: این رفتار حداقل در ارتباط با ایران چندین بار عیان شده است که یک نمونه از آن ممنوعیت فروش سامانه موشکی اس-۳۰۰ بود. با این حال هر بار روس‌ها با توجیه رفتار خود دوبار تلاش کرده‌اند که خود را به ایران نزدیک کنند.

این کار‌شناس مسائل اوراسیا افزود: بر این اساس ایران، سوریه و اکنون یمن کارت‌های روسیه در مناسبات بین المللی برای تنظیم روابط با غرب محسوب می‌شود که در مواقع نیاز برای تامین حداکثر منافع روی میز قرار می‌گیرند.

وی در ادامه درباره اینکه چرا روس‌ها اکنون پس از تفاهم لوزان چنین دستوری را صادر کردند و چرا تا توافق نهایی منتظر نماندند گفت: به هر حال همانطور که اشاره شد این یک بازی دو جانبه از سوی روس‌ها است. یک سمت این بازی غربی‌ها قرار دارند. سمت دیگر آن ایران است. روس‌ها در این بازی به دنبال آن هستند در صورتی که نتوانند امتیاز مد نظر خود را از غربی‌ها بگیرند، حداقل یک امتیازی از ایران کسب کنند.

سلیمانی افزود: روس‌ها به این دلیل اکنون و پیش از توافق جامع و نهایی هسته‌ای موافقت خود با صدور سامانه اس-۳۰۰ را اعلام کرده‌اند که می‌دانند پس از این توافق ضرورت در اختیار داشتن چنین سامانه‌ای برای ایران کاهش پیدا خواهد کرد.

وی ادامه داد: زمانی که ایران درخواست در اختیار داشتن چنین سامانه‌ای را داشت تحت شدید‌ترین فشار‌ها و تهدید‌ها قرار داشت و این احتمال وجود داشت که تاسیسات هسته‌ای کشورمان توسط غربی‌ها و اسرائیلی‌ها هدف قرار گیرد. آن زمان ایران برای حفاظت از تاسیسات هسته‌ای خود سفارش چنین سامانه‌ای را داد.

سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تصریح کرد: اگر‌‌ همان زمان روس‌ها این سامانه را در اختیار ایران قرار می‌دادند نه تنها فشار تهدید‌ها کاهش پیدا می‌کرد بلکه در مذاکرات توان چانه زنی ایران با طرف‌های غربی هم افزایش می‌یافت. بر این اساس یک فرصت مناسب تاریخی از کشورمان را گرفتند.

وی افزود: اما اکنون در شرایطی تصمیم به در اختیار قرار دادن این سامانه گرفته‌اند که ایران برای مدت ۱۰ سال برخی محدودیت‌های هسته‌ای از جمله کاهش غلظت غنی سازی تا ۳ درصد را پذیرفته است. بنابراین فعالیت‌های هسته‌ای ایران تا ۱۰ سال دیگر تهدیدی محسوب نمی‌شود و احتمالا تهدیدی هم از سوی دشمنان متوجه کشورمان نمی‌شود.

سلیمانی ادامه داد: به این ترتیب با کاهش تهدید‌ها علیه کشورمان خود به خود ضرورت داشتن چنین سامانه‌ای کاهش پیدا خواهد کرد و حتی این احتمال می‌توانست وجود داشته باشد که ایران به طور کامل از خرید این سامانه صرف نظر کند.

وی گفت: با این حال روس‌ها پیش از آنکه ایران به چنین تصمیمی برسد برای احیا جایگاه خود در مناسبات دوجانبه اقدام به لغو دستور ممنوعیت فروش سامانه دفاعی اس-۳۰۰ کردند.

سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در خاتمه گفت: بر این اساس معتقدم که لغو ممنوعیت فروش سامانه موشکی به ایران یک بازی جدید از سوی روسیه است و قطعا باید به این دستور پوتین به دیده تردید نگریست و مقامات نظامی و دیپلماتیک ما با در نظر گرفتن گذشته روسیه باید مانع از آن شوند که ایران گروگان روسیه در مناسبات بین المللی شود.

کلیدواژه ها :

این خبر را به اشتراک بگذارید :