نظر دو تن از شاعران بنام کشور درباره شیون فومنی(میر احمد فخری‌نژاد)
 

شیون

سوم دی سالروز تولد شیون فومنی(میر احمد فخری‌نژاد)از مفاخر و شاعران دو زبانه محبوب و مشهور خطه‌ی شمال کشور است که مهارت، چیرگی و تسلط وی به فرهنگ و ادبیات عامه شمال کشور و بر موسیقی، آواها و ملودی های محلی و نیز شعر و ادبیات فارسی باعث شد بعنوان یکی از موفق ترین شاعران دو زبانه معاصر خوانده شود.
 شیون فومنی با عنوان مردمی‌ترین شاعر گیلان در اشعار گیلکی خود از عناصر بومی باورها و حکایت‌های فولکلوریک محلی سود برد و در سرودن  شعر فارسی از تبحر و قریحه ی سرشار برخوردار بود و از این نظر گاه شیون، شعر و زبان شعری خود را محدود به یک زبان، لهجه و منطقه ننمود. 
 52835_701

رجب‌زاده: شیون مشکلات و دغدغه های مردم به تصویر کشیده شد

کریم رجب‌زاده شاعر معاصر کشور نیز به تاثیر اشعار گیلکی شیون فومنی در ادبیات گیلان اشاره کرد و به «آفتاب» گفت: شیون فومنی را از دهه ۴۰ به خاطر می آورم ‌آن زمان دو بیتی و غزل می سرود اما بعدها به نوع دیگری از شعر گیلکی کشیده شد و به سمت سرودن منظومه رفت و توجه به مسایل مردم و توده های مردم در این منظومه ها انعکاس خوبی در جامعه پیدا کرد.
وی با بیان اینکه شیون در اشعار خود ابتکار جدیدی را به کار بست ادامه داد: شیون باعث شد شعر گیلکی به خانه مردم به تاکسی ها و ماشینها برود و تاثیر همه جانبه بر اشعار موسیقی گذاشت به طوری که منظومه های بلند و مسایل و مشکلات آنروز و دغدغه ها و فشارهای روی مردم به تصویر کشیده شد.
وی با بیان اینکه غزلهای شیون انعکاس بسیار خوبی در جامعه پیدا کرد ادامه داد: وی  در غزل نو بسیار خوب بود منتها غزلهایش زیر سایه شعر گیلکی قرار گرفت و خوب دیده نشد در حالی که در غزلهایش نو آوری دیده می شد علی الخصوص شیوه سبک هندی و تفکر سبک هندی و عراقی را در خود داشت.
این شاعر معاصر به نحوه بسیار روان نگارش اشعار شیون پرداخت و گفت: روایت هایی که شیون در شعر نقل می کرد شیرین زبانی گیلکی خاصی در خود نهفته داشت و از هر زاویه ای که افراد را می سرود قلمش را از زبان آنها به تحریر در می آورد.
وی در پایان گفت: چون در توده مردم زندگی کرد و رنج کشیده بود به خوبی توانست دغدغه های خود که همان دغدغه و رنج های مردم بود در اشعارش نمایان کند و اگر مردم نمی توانستند دغدهه های خود را بگویند شیون توانست آن اعتراض ها و دغده ها را در شعر هایش بیاورد که همین امر باعث افزایش مقبولیت و محبوبیتش در بین توده مردم شد.
52836_497

عباسی: شیون صور خیال است/چهره ماندگار در اشعار فارسی نیز محسوب می شود

هوشنگ عباسی پژوهشگر، گیلان‌شناس و شاعر گیلکی سرا درباره ویژگیهای اشعار استاد مرحوم شیون فومنی به «آفتاب» گفت: هنرمندی مانند شیون غنیمتی بود برای ادبیات کشور، اشعاری که سرودند به رشد و اعتلای فرهنگ گیلکی خیلی کمک کرد به طوری که منظومه ایشان مربوط به رویدادهای ۱۰۰ سال اخیر جامعه بود.
وی با بیان اینکه استاد شیون فرهنگ عامه را در اشعارش استفاده کرده گفت: همین امر ارتباط با مردم را بیشتر کرده و جاذبه های خاصی بوجود آورد بویژه ترانه‌هایی سرود که اساتید آواز موسیقی گیلان مانند فریدون پور رضا، ناصر مسعودی، شجاعی فر و فرامرز دعایی و… آنرا اجرا کردند.
عباسی با بیان اینکه فعالیت هنری شیون فقط محدود به ترانه سرایی و زبان گیلکی نبود ادامه داد: در فولکلوریک و جمع آوری فرهنگ فولکلوریک منحصر بفرد بود و چهره ماندگار در اشعار فارسی نیز محسوب می شود به طوری که غزلیات شیون در سبک هندی و شعر نو خلاقیت خاصی داشت.
این استاد هنرمند معاصر با بیان اینکه شیون در قلب همه مردم جا دارد ادامه داد: وی در خانه ها  و کاست ها  ومنظومه ها است و در شعرهای گیلکی شیون هم صور خیال است هم موسیقی و فولکلور شیون صور خیال است و نیز جانبداری از طبقات پایین جامعه و توجه به اسطوره ها از ویژگیهای دیگر اشعار شیون محسوب می شود.
عباسی در ادامه به دلیل مردمی بودن اشعار شیون اشاره کرد و گفت: شیون پایگاه مردمی ویژه ای در بین اقشار مختلف مردم داشت.معلمی بود که با اقشار و طبقات فرودست ارتباط نزدیکی برقرار کرد و سعی می کرد در بین مردم باشد و مشکلات مردم را مطرح کند لذا همه آثار شیون به دلیل ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با مردم بسیار محبوب مردم گیلان است.

این خبر را به اشتراک بگذارید :